Veiligheid tijdens uw opnamen

Ongelukken wilt u kost wast kost ten aller tijden voorkomen. En toch gaat het regelmatig mis of bijna mis tijdens opnamen van televisieprogramma's en filmopnamen. Hoe komt dit en wat is daar aan te doen?

 

Iedereen op de set is op zijn of haar eigen manier bezig de toegewezen taak zo goed mogelijk uit te voeren. Vaak onder tijdsdruk. Hierdoor heeft men niet altijd oog voor de risico's die door hun handelen ontstaan voor het grotere geheel. Een gevaarlijke situatie kan ontstaan doordat men de opnamen zo spannend of spectaculair mogelijk wil maken, maar ook door iets simpels als een lamp die verdraait is en daardoor iemand verblind en belemmert in zijn of haar werkzaamheden.

 

Het is daarom goed iemand op set te hebben die oog heeft voor veiligheid en als hoofdtaak heeft die veiligheid te waarborgen tijdens alle aspecten van het werk. Iemand die aangeeft hoe dingen veiliger en doeltreffender gedaan kunnen worden zonder beperkingen op te leggen aan de vrijheid en creativiteit van de crew.

 

Met ruim dertig jaar ervaring in stunts 'ruik' ik gevaarlijke situaties al ver voordat andere ze in de gaten hebben en kan ik ingrijpen voordat de veiligheid echt in het geding komt. Niet door mensen te stoppen of te vertellen dat ze iets niet mogen doen, maar door bij te sturen en eventueel te helpen. En uiteraard ben ik in het bezit van alle denkbare diploma's van VCA-plus en EHBO tot rescue diver aan toe.